Legalitás és Jogi Háttér

Legalitás és Jogi Háttér

Az Európai Bíróság döntése alapján szabadon lehet kereskedni a használt szoftverek licencével. Ez a határozat az immateriális formában létező, vagyis letölthető szoftverek esetében is lehetővé teszi az adás-vételt.

2012-ben az Európai Bíróság ítélete (C-128/11) új korszakot nyitott a használt szoftverek kereskedelmében. Nyugat-Európában illetve az Egyesült Államokban már megszokott gyakorlat, hogy a már nem használt, nem szükséges szoftvereket továbbértékesítik. Az ilyen kereskedelem jogalapja a jogkimerülés, amit még az EU szoftver-irányelve vezetett be a jogrendbe (91/250/EGK 4. cikk c) pont). A jogkimerülés szabálya szerint a szerző kizárólagos terjesztési joga megszűnik, ha már forgalomba hozta a szoftvert (Szjt. 23) A Bíróság 2012-es ítéletének lényege, hogy nemcsak a fizikai adathordozón eladott szoftver kapcsán merül ki a szerző joga, hanem a letöltések (DVD-n vagy CD-n meg nem jelenő programok) kapcsán is ugyanaz a helyzet áll elő. A letöltött szoftvert szabadon tovább lehet adni, ebbe az átruházásba a szoftvergyártó már nem szólhat bele. Átadás után természetesen törölni kell a másodlagos eladó saját számítógépéről a szoftvert.

A Bíróság úgy találta, hogy a letölthető és fizikai formában létező szoftvereket egyforma elbírálás illeti meg, így a szoftverlicencek a szoftver formátumától függetlenül továbbértékesíthetőek.

Az Európai Unión belül egy egységes szerzői jogról beszélhetünk. Ez kimondja, hogy a gyártó szerzői joga kimerül, amikor szoftverét első alkalommal eladja (EU irányelv 2001/29/EG, 28. bekezdés).

Összefoglalóan eddig a következő jogok lettek definiálva a használt szoftverek licenceinek továbbértékesítésére vonatkozóan:

– Licencek egyesével történő eladása megengedett
– Volumen licence egyesével történő eladása megengedett
– Online átruházható licencek kereskedelme megengedett
– A használt szoftvert vásárló személy updatekhez való joga megmarad

FONTOS! A jogszabályi előírások értelmében letölthető szoftvertermékekre nem vonatkozik csere- illetve elállási jog, ezért kérjük fordítson különös figyelmet a vásárolni kívánt szoftvertermék verziójának kiválasztására.

Figyelem! A licencek fizikai formában  (COA matrica, OEM Szoftverek esetében) csak 15 db feletti vásárlás esetén kerülnek kézbesítésre. Ennél alacsonyabb darabszámú rendelés esetén a termékkulcsot kizárólag elektronikus formában bocsátjuk rendelkezésre, fizikai formában pedig mi archiváljuk.


Források: 

http://www.jogiforum.hu/blog/2/66

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX:62011CJ0128

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900076.TV

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32001L0029&from=DE

https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp120094hu.pdf

error: :)